Thursday, March 28, 2013

Anak Menantu dan Mertua

Assalamualaikum w.b.t
Jam Mula : 12:14am

Entry kali ini berlainan dari entry biasa...bukan nak bercerita tentang cupcake, cake atau tarts....tapi tentang kesedaran...Tetiba hati ini menjadi sayu dan sedih....lantas ingin mencoretkan sesuatu yang mungkin boleh memberi manafaat pada orang lain juga pada diri sendiri. Setelah berfikir untuk mencari-cari idea dan ilham...masih tak ketahuan apa dan bagaimana mahu menulisnya...Lalu saya pun blogwalking dari satu blog ke satu blog..dan akhirnya  terbaca satu entry di dalam blog yang sangat menarik....iaitu TANGGUNGJAWAB SUAMI ISTERI TERHADAP MERTUA MEREKA SENDIRI...di sini saya ada copy & paste sedikit dari coretan dalam blog tersebut:-
Semoga kita mendapat manafaat dan hidayah dari Allah hendaknya:-

Anak Menantu dan Mertua

Prinsip Islam Terhadap Perkahwinan

Lelaki bertangungjawab sepenuhnya terhadap isteri yang dikahwininya. Ini kerana lelaki tersebut telah ‘mengambil’ anak perempuan tersebut daripada ibu bapanya. Bermakna, perempuan tersebut telah menjadi ‘hak mutlak’ si suami. Justeru, menjadi tanggungjawab suami sepenuhnya untuk menyempurnakan segala keperluan isterinya zahir dan batin.

Tanggungjawab suami tidak terhenti setakat isterinya, malahan terhadap kepada kedua ibu bapa kepada isteri atau mentua. Suami (menantu) tidak boleh membiarkan ibu bapa mentua setelah anaknya telah diambil. Sikap tidak bertanggungjawab atau lepas tangan seolah-olah kita melakukan perkara yang sama terhadap ibu bapa sendiri.

Pendek kata, kedudukan ibu bapa sendiri dan mentua adalah sama tidak kira sama ada mentuanya beragama Islam atau tidak. Sama seperti tanggungjawab anak yang telah memeluk Islam terhadap ibu bapanya yang belum memeluk Islam.

Seperti mana Islam menetapkan bahawa setiap anak yang memeluk agama Islam wajib menghormati ibu bapanya yang tidak memeluk Islam. Begitulah juga apabila anaknya ini telah berkahwin. Hubungan dan penghormatan tetap sama, kecuali jika dipaksa melakukan perkara yang bertentangan dengan ajaran Islam

Contoh, isteri saya selaku menantu kepada ibu bapa saya amat menghormati kedua ibu bapa saya walaupun agama berlainan. Begitu juga dengan saya selaku menantu kepada kedua ibu bapa isteri saya (mentua).

Pendek kata, Islam tidak membezakan martabat ibu bapa tidak kira apa juga agamanya selagi mana kedua-dua pihak tidak mempunyai niat tidak baik.

Dalam Islam tanggungjawab menantu terhadap ibubapanya sendiri dan ibubapa mentuanya adalah sama.

Hubungan Istimewa Menantu dan Mentua

Hubungan istimewa menantu dan mertua adalah sama seperti hubungan istimewa ibu bapa sendiri yakni tidak batal wuduk bila bersentuhan dan tidak boleh dikahwini. Ini bermakna, martabat mentua adalah sama seperti ibu bapa.

(A) Tanggungjawab Menantu Lelaki dan Perempuan Mengikut Keutamaan

i:-Menantu Lelaki

1. Allah Subhannahu Wata'ala

2. Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasalam

3. Ibu/Ibu Mertua

4. Bapa/Bapa Mertua

5. Isteri

6. Anak-anak

7. Lain-lain

Menantu Perempuan

1. Allah Subhannahu Wata'ala

2. Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasalam

3. Suami

4. Anak-anak

5. Ibu/Ibu mertua

6. Bapa/bapa mertua

7. Lain-lain

Ibu bapa mentua mesti dimuliakan seperti kita menghormati ibu bapa kita sendiri. Kalau mereka kecil hati, sama seperti kita menyinggung perasaan ibu bapa sendiri. Jika kita sayang anaknya, kenapa kita tidak sayang orang yang melahirkannya juga? ada ramai menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mentua yang terlalu ambil berat tentang anaknya sehingga mengabaikan anak menantunya. Perbuatan sebegini sudah pasti bercanggah dengan tuntutan agama Islam.

Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua rasul, ketiga emak dan emak mentua, keempat bapa dan bapa mentua dan kelima baru isteri. Isteri kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar. Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga suami. Perasaan mentua perlu dijunjung kerana merekaa berhak ke atas menantu.

Seterusnya boleh baca seterusnya di sini http://unitceramah.blogspot.com/2011/02/anak-menantu-dan-mertua.html
 
Link ini juga ada saya masukkan dalam senarai blog yang saya suka baca...diatas nama Minda Islami sila tengok sebelah kiri...dan boleh klik saja...tak kene bayar pun..Insha Allah...akan datang lebih banyak lagi blog2 Islamik saya akan masukkan...

SELAMAT MEMBACA DAN BERAMALNo comments:

Post a Comment